Wat is Speltherapie?

Speltherapie is een vorm van psychotherapie voor kinderen waarbij spel het uitgangspunt is. De basis van speltherapie wordt gevormd door het contact tussen de therapeut en het kind.

Voor kinderen is spelen een natuurlijke manier om de wereld te ontdekken, om gevoelens te uiten en te verwerken. Kinderen vinden het vaak moeilijk om te praten over hun problemen. Ze verwerken hun ervaringen door te spelen.

Door speltherapie kan een kind laten zien wat hem bezig houdt, wat hij voelt of denkt. Verborgen boodschappen worden zichtbaar. Door middel van spel kan het kind ervaringen verwerken en experimenteren met nieuw gedrag. Dit zorgt ervoor dat een kind sterker wordt en met meer zelfvertrouwen weer verder kan.

Wanneer volwassenen een aangrijpende gebeurtenis meemaken, praten ze hier veel en vaak over met anderen. Dit is een natuurlijke manier om de gebeurtenis een plek te geven en te verwerken. Kinderen doen dit spelend. Spelen over ervaringen en gevoelens gaat op een natuurlijke manier.

Maarten heeft een Dktp-prik gekregen. Hij speelt een tijd lang doktertje, hij is de dokter en beer krijgt een prik. Hij troost de beer en zegt dat alles weer goed komt.

Kaya wil heel graag een hondje. Ze speelt vaak dat zij een hondje is. Mama moet haar boterham in stukjes in een bakje doen. Tijdens een wandeling moet haar zus een stok weggooien, die Kaya dan steeds terugbrengt.